15 Eylül 2021
Sunucu:Akvim TV
15 Eylül 2021
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Basınla Buluştu.


Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Basınla Buluştu
Saygıdeğer Rektörüm


Rektör Yardımcılarım ve Çok Kıymetli Basın Mensupları

Değerli Çalışma Arkadaşlarım


Hoş geldiniz ve mutluluklar verdiniz. Ben Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN. Lisansımı Bilkent Üniversitesi’nde Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında, Yüksek lisans ve doktoramı ise Gazi Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği alanında tamamladım. Yönetim ve Strateji alanında doçentliğimi aldım. Yaklaşık 6 ay önce Sayın Rektörümüz Prof.Dr. Ahmet Hamdi TOPAL’ın tensipleriyle Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi dekanlığı görevini bir önceki kıymetli meslektaşımdan devraldım. Belki geciktik bir araya gelmekte ama sağlık olsun. Bir gecikme varsa kuşkusuz hata benimdir. Görev yaptığım her yerde basın ilişkilerine hep önem verdim. Biliyorum ki basın, denetleme ve haber iletimiyle 4. Güç. Hatta sosyal medya ile 5. Güç kavramı literatürde tartışılmaya başlandı. Türk basını şehit, gazisi olan basındır. 15 Mayıs 1919’da Yunan Efzon Alayı askerlerine Kordon Boyunda ilk kurşunu sıkan ve Türk Direniş hareketini başlatan Hasan Tahsin’i rahmet ve minnetle anmadan geçemem. Gene yakın tarihte yaşadığımız hain kalkışmada 15 Temmuzda Gazi olan TRT muhabiri Enes Babacan’ın ki kalbinin 1,5 cm yukarısına isabet etmişti mermi “Vatanınız Yoksa Hiçsiniz” ifadesi basın tarihinin şanlı sayfalarında yerini almıştır. Sel felaketinde sizlerin ne şartlar altında çalıştığınıza da yakından şahitlik ettik.


Basın Üniversite-Basın Fakülte birliktelikleri özellikle Kastamonu gibi gelişim ve büyüme potansiyeli yüksek olan illerde kritik önem taşımaktadır. Bugün bunun için burada ilk adımımız olsun ama sonuncusu olmasın. Burada fazlaca vaktinizi almadan K.Ü. Turizm fakültesinin son dönem faaliyetleri hakkında kısaca bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Göreve başladığımdan beri Rektör hocamın olur ve desteğiyle Kastamonu’yu deyim yerindeyse karış karış gezip, her ilçemizi ziyaret etmeye gayret gösterdik. Gittiğimiz her yerde mutlulukla gördük ki bu aynı zamanda bana uykularımı kaçıracak kadar sorumluluk da yükledi. Belediyelerimiz, kaymakamlarımız ve yatırımcısıyla, işletmecisiyle, STK’ları ile tüm yerel paydaşlar Kastamonu’nun ancak Turizm ile büyüyebileceğinin hem farkındalar, hem de istekliler.


Üniversitemizin 2018 yılında dâhil olduğu İhtisas üniversiteleri sisteminde “Ormancılık ve Tabiat Turizmi” alanında ilk ve tek üniversiteyiz. Bu kapsamda lafı uzatmadan bu yıl neler yaptık, yapıyoruz:


Akademik Faaliyetler

Kitap 2

Kitap Bölümü 22

Makale 62

Proje 21

Bildiri 15

Çeviri 3


Dergi (Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi) 6 yıldır yayın yapmakta. Haziran ayında Cilt: 6, Sayı: 1 yayınlandı.

Toplam 125

*Fakültemiz, 25-26 Kasım 2021 tarihlerinde Tabiat Turizmi Sempozyumu’na ev sahipliği yapacaktır. Bunun yanında, 2022 yılı içerisinde ihtisaslaşma kapsamında geniş çaplı, uluslararası tabiat turizmi kongresi düzenlenecektir.

Sektörel Faaliyetler

Diğer kurumlardan fakültemize yapılan ziyaretler 27

Fakültemiz tarafından işbirliğini güçlendirmek adına diğer kurumlara yapılan ziyaretler 28

Canlı yayında verilen eğitimler – seminerler 27 Fakültemiz çalışanları tarafından katılım sağlanan toplantı, seminer vb. faaliyetler 41

Toplam 123

Öğrencilere Dair Rakamlar

Mezun Öğrenci Sayısı 596

Mezun Bilgi Sistemi’ne kayıtlı öğrenci sayısı 244

Çalışan öğrenci sayısı veya oranı 107 (%43,8) Turizm sektöründe çalışanların oranı 244 mezunun 70’i (%28,6’sı) turizm sektöründe çalışıyor.

Çalışan 107 mezunun 70’i (%65,4’ü) turizm sektöründe çalışıyor.

Kokartlı rehber sayısı 6

*5-İngilizce

*1-Rusça

**Mevcut Öğrenci Sayısı 813

***Öğretim Üyesi Sayısı 13, öğretim görevlisi 3, araştırma görevlisi 9


• Fakültemizin tüm bölüm programlarını sadece Türkiye değil, Avrupa düzeyinde rekabet edebilecek şekilde revize ettik.

• İngilizce Turizm İşletmeciliği programımızı açtık. Bu programda çok iddialıyız ama bu yıl yerleştirmeler açıklanınca talep düşüklüğü yaşadığımızı gördük üzüldük. Bu kapsamda biz programı hayal ederken Kastamonu gençlerini düşünmüştük. Biz tanıtım kapsamında gerilla pazarlaması dâhil her şeyi yapacağız ama bu programın tanıtımı ve gençlerin yönlendirilmeleri kapsamında sizlerden beklentimiz büyük. İddia ediyorum istihdam garantili bir eğitim programıdır.

• Eğitim kadromuzu yerinde ve önemli takviyelerle güçlendirdik. Türkiye’nin özellikle Turizm saha çalışmalarında en iyi isimlerinden birisini belki de birincisini kadromuza ve şehrimize kazandırdık. Gene Türkiye’nin otel ve acente otomasyonu konusunda en yetkin akademisyenini üniversitemize getirdik. İddialıyız derken bu yüzden haklı gerekçelerimiz var. Ve gene önemli isimleri kazanma adına çabalarımız devam ediyor. Kuşkusuz bu işler çok zor .

• Özellikle yukarıda sıralamıştım. Sosyal medya ve interaktif olarak yoğun eğitim, kültür ve tanıtım programları yaptık ve yapacağız.

Devam eden ve Kastamonu için büyük öneme sahip olduğunu düşündüğümüz İhtisas ve Bilimsel Araştırma Projeleri hazırladık. Bu kapsamda üniversitemiz adına koordinasyonu ve merkezi idareyi Rektör Yardımcımız Prof.Dr Ömer KÜÇÜK hocamız yapıyor. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bir kısmını müsaadelerinizle sıralayayım ama hepsi tek başına çok kıymetli projeler.

• İstiklal yolu ve dijital müze projesi bu proje kapsamında kampüs içinde istiklal yolu canlandırması ve bu yolun istiklal dijital müzesiyle tamamlanması.

• Kastamonu Üniversitesi, Doğa Rehberliği alanında meslek standart sertifikasyon projesi. MYK başvurusu kapsamında İl Kültür Turizm Müdürlüğü, AFAD, Gençlik Spor Gen Müdürlüğü, Milli Parklar hepsi işbirliği ve niyet mektuplarını gönderdi.

• Kastamonu mutfağı yöresel gastronomi değerlerin ortaya çıkarılması, tanıtımı ve bu kapsamda Yücebıyıklar Konağının kullanılması. Bu kapsamda Kastamonu kadın Kooperatifleri paydaş yapılacak. • Çok kıymet verdiğimiz Macera Turizmi Projesi. Bu proje kapsamında yürüyüş, bisiklet, tırmanma, dağcılık, kış turizmi ve kamp rotalarının belirlenmesi gerçekleştirilecek.

• Kastamonu Belediyesi ve KUZKA paydaşlığındaki Gastronomi Hanı (Acem Hanı) projesi ki bu projede inşaat hariç tüm hizmet ve eğitimleri üstlendik. Bu projenin ilk kısmı bitti ve Belediye Başkanımız ile Rektörümüz protokolü imzaladı.

• Kastamonu mağaralarının envanterinin çıkarılması, doğal olarak turizme kazandırılması sonraki adım olacak.

• Dijital rehber projesi. Bu proje kapsamında Kastamonu soyut ve somut kültürel mirası dijital rehber haline dönüştürülecek.

• Tabiat Turizmi Araştırma Merkezi. Bu merkez kuruldu, fonksiyonları ve alanları belirleniyor.

• Yayla Turizm Merkezi projesi. Ülkemiz genelinde toplam 21 adet yayla turizm merkezi var. Ne yazık ki Kastamonu yok. Bu bırakabileceğimiz en büyük miraslardan birisi. Sırasıyla iki yayla turizm merkezi başvurusu hazırlığı yapılıyor ilgili ilçe belediyeleri ile birlikte yapacağız.

• Batı Karadeniz Turizm Eylem Planı. Bu proje, belki de en anlamlı, önemli ve kapsamlı proje. Uzun soluklu ama ne yazık ki bu bölge çalışılmamış. Uzun soluklu olacak ama başaracağız çünkü çalışmaya başladık.

Sözlerimi tamamlamadan son olarak yakın tarihli ve Kastamonu adına çok önem verdiğimiz özellikle ilgi de beklediğimiz 25-26 Kasım tarihlerinde Valilik, Belediye ve Üniversite ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Kastamonu Tabiat Turizmi Sempozyumu’na davet ediyorum sizleri. Bu konuda koordinatör olarak Doç.Dr. Aydoğan AYDOĞDU hocamız bana eşlik ediyor ve gene bu kapsamda tüm ilçe belediyelerimizin tamamını ziyaret ettik, davet ettik. Mutlulukla tamamı kabul etti.

Bu sempozyumu kapsayacak şekilde gerçekleşecek olan Kastamonu Sanat İşleyen Eller Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi sergisi de, 22-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Fakültemiz Fuaye Alanında gerçekleşecek. Şimdiden sizleri davet etmiş olayım. Açılış tarihini 22 Kasım Saat 10:37 olarak belirledik. Hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum davetimize gelme nezaketi gösteriş olmanızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Saygılarımla

Prof.Dr. Alptekin SÖKMEN