01 Ekim 2019
Sunucu:Akvim TV
01 Ekim 2019
Devrekani’ye mutlaka soğuk hava deposu şart.



Altıkulaç, “Karadeniz coğrafyasına patates anlamında markamızı vurduk”
Altıkulaç, “Devrekani’ye mutlaka soğuk hava deposu şart”
Devrekani’de 5. Patates Hasat Şenliği düzenlendi
Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Karadeniz bölgesine Devrekani olarak patates anlamında markasını vurduğunu belirterek, bu yüzden ilçeye mutlaka soğuk hava deposunun şart olduğunu söyledi.
Devrekani’de geleneksel hale getirilen Hasat Şenliği’nin bu yıl 5’incisi gerçekleştirildi. İlçeye bağlı Kadirbey Mahallesinde Devrekani Kaymakamlığı ve Devrekani Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, “İlçemizin tarım potansiyeline bakıldığında 854 kilometrekare yüzölçümümüz mevcut. 220 kilometrekare de her yıl aktif olarak tarım yapılmakta ve şu anda sulama sahasının içerisinde olduğu Kulaksızlar Barajı’nın da dahil olmasıyla toplam 55 kilometrekare alanda ‘Sulu Tarım Uygulaması’ yapılmaktadır. Tabii ki 20 yıla aşkın tarım teşkilatında çalışan biri olarak, geçmiş günleri sıcağı sıcağına yaşamış biri olarak Devrekani topraklarındaki bu değişimi gözlemlememek elde bile değil. Bundan 10-15 yıl önce ürün desenimize baktığımız zaman bu toprakların yaklaşık 150 bin dönümünde sadece ‘hububat tarımı ve yem bitkisi tarımı’ yapılıyordu, şükürler olsun ki bunda emeği geçen gerçekten çok değerli Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, bakanlarımıza ve milletvekillerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu ürün deseni Kulaksızlar Barajı’nın kapalı devre sulama sisteminin devreye girmesiyle büyük ölçüde değişti. Eskiden biz sadece Devrekani’de hububat tarımı yapıyorduk yem bitkisi, tohum da üretiyorduk ama şu anda topraklarımızın ciddi bir kısmını başta pancar olmak üzere patates Silajlık Mısır gibi sulu tarımda üretilen ürünlerimizi üretebiliyoruz. Tabii bunlarla ilgili sadece topraklara suyun kavuşması bize yeterli olmadı, geçtiğimiz yıllarda bunu daha iyi verimliliğe nasıl götürebiliriz diye çalışma arkadaşlarımızla beraber o dönemdeki ilçedeki gerek siyasi gerekse kamu anlamda idarecilik yapan arkadaşlarla beraber çok ciddi çalışmalar yaptık. Bugün özellikle patates tarlasının ürünü olan patateste literatüre baktığınız zaman dünya ortalamasının dekarı 2,5 ton olduğunu görürsünüz ama bizim gerçekten toprağa uyumluluk anlamında yapılan ciddi seleksiyon çalışmaları ile şu an Devrekani’de yaklaşık dekara 3,5- 4 ton civarında patates alabiliyoruz. Bu tabii geçmişte il müdürlüğümüzün de bize vermiş olduğu destekle yapılan ‘Demonstrasyon Çalışmaları’ ile bu aşamaya geldi. Biz, Kastamonu Coğrafyası’na hatta Batı Karadeniz Coğrafyası’na Devrekani olarak patates anlamında markamızı vurduk. Bunda gerçekten çiftçilerimizin de çok büyük emeği vardır, biz izlediğimiz yolda onlar bize karşı duyarsız kalmadılar, hep duyarlı oldular ve el birliğiyle bu dekara verimliliği bu aşamaya getirdik” dedi.
“Devrekani’ye mutlaka soğuk hava deposu şart”
Devrekani’de mutlaka soğuk hava deposunun olmasının şart olduğunu söyleyen Altıkulaç, “Şu anda Devrekani’de patates anlamında eksiğimiz patatesin saklanması için maalesef yıllardan beri uğraşıyor olmamıza rağmen bir soğuk hava depomuz yok. Ben buradan gerçekten başta çiftçilerimize çiftçi kuruluşlarımıza, siyasi partilerimizin temsilcilerimize, sayın milletvekilimize herkese sesleniyorum. Bize bir soğuk hava deposu şart. Geçmiş yıllarda hatta çok uzağa gitmemek lazım geçen yılın bir hesabını yaptım, inanın bir senelik kur farkından ve fiyat artışından yani şu dönemde satılan patatesle kış aylarında satılan patatesin arasındaki fiyat farkından kaybımız 1,5 soğuk hava deposunu yapıyor. Bizim el ele, gönül gönüle verip bir yolunu bulup ilçemize bir soğuk hava deposu mutlaka kazandırmamız lazım. Bence bu da yetmiyor, bunun yanında patatesi artık mamul haline de getirmemiz lazım. Patatesten Dondurulmuş Patates, Cips gibi o tür ürünleri ilçemizde üretilecek tesisleri kurmamız çiftçimize bu anlamda ayrı bir katma değer kazandırmamız lazım. İlçemizde genelde sulu tarımda üretilen Mısırda da çok ciddi bir aşama kaydettik, bundan çok iyi hatırlıyorum 15 yıl önce sadece 1 parselde biz Silajlık Mısır ekebilmiştik, onu da yalvar yakar yapabilmiştik ama şükürler olsun şu anda Silajlık Mısır artışında, Mısır üretiminde de ciddi bir artış vardır. Tabi sadece Silajlık Mısır'ı üretmekle de kalınmamalıdır. Biz hayvancılık memleketiyiz. Silajlık Mısır'ı ağırlıklı olarak hayvanlarımıza yem olarak kullanıyoruz ama artanı bizim artık Devrekani’de paketleyip satmamız lazım, yani dolayısıyla bizim bir paketleme tesisini de ilçemize kazandırmamız lazım. Bunun yanında il başkanının ifade ettiği gibi bu seneki pancara verilen kilo fiyat artışı ilçe halkımız tarafından ciddi memnuniyetle karşılandı, yani Devrekani pancar üreticisi gerçekten ciddi anlamda para kazanıyor, biz de tabii. Pancar üretiminde ilçemizde ne tür eksiklikler var? oturup düşündüğümüzde bizim biliyorsunuz yıllardan beri kullanılan Pancar Kantarımız var, bu Pancar Kantarı’nda boşaltma problemimiz vardı eski bir makinemiz vardı, yaklaşık 20 yıl önce ilçemize gelmişti, o bize yeterli olmuyordu. Gerekli görüşmeleri yaparak biz Devrekani'ye bu yıl aynı anda 2 tane traktörü boşaltabilen elektrikli bir makineyi de çok değerli siyasilerimizin de katkılarıyla kazandırmış oluk, bu da yetmedi gerçekten büyük emek sarf ettik. Şu anda burada sayın vekilim, il başkanım burada, onarın çok büyük emekleri var, onlar bu konuda çok destek oldular. O makineyi Devrekani'ye getirdik ama o makine gelince öğrendik, düzgün bir arazide çalıştırılması gerekiyormuş, zeminini düzeltmemiz gerekiyordu. Bununla ilgili kendilerine bu konuyu ilettiğimizde hiç zaman kaybetmeden ilgililere talimatları vererek dün itibariyle yeni gelen makinenin de zemini yapılarak ilçemize kazandırılmış oldu, bundan dolayı da ben şahsım adına emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Biz, her manada başkanımızın yanındayız”
Devrekani’ye soğuk hava deposunun kurulması gerektiğini belirten AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise, “Bunun için üreticilerimiz, işadamlarımız el ele vermelidir. Biliyorsunuz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme adlı bir kurumumuz var, Türkiye’de 41 ilde bulunmaktadır. Batı Karadeniz’den İstanbul’a kadar sadece Kastamonu’da kurulan bir kurumumuz var. Bu kurum şu anda soğuk hava deposuna bu kurumumuz soğuk hava deposuna yüzde 55 hibe veriyor. Dolayısıyla biz geriye kalan yüzde 45’lik kısmı belediyenin de öncülüğünde, işadamlarımızın ve üreticilerimizin bir araya gelerek bu birlikteliği oluşturarak yüzde 55’ini de hibe alarak bunu gerçekleştire imkanımız var. Bize bu manada Belediye Başkanımızın yanınızdayız” şeklinde konuştu.
“Ülkemize uygulanmak istenilen ekonomik manipülasyonu üreticilerimizde aşmış durumdayız”
AK Parti Kastamonu İl Başkanı Doğan Ünlü de, “Yetiştirilen pancarlarımız, Kastamonu Şeker Fabrikamızda şekere dönüştürülsün üreticimiz kazansın, fabrikamız kazansın. İnşallah önümüzdeki süreçte pancar üretimimiz devam edecek. Geçen yıllarda biliyorsunuz böyle manipülasyon bir şekilde patates ve soğan fiyatı üzerinden seçim öncesinde birtakım ülkemiz üzerinden farklı uğraşlar sergilendi ama şunu görüyoruz ki, geçen yıl yapılan ekonomik darbe ve bunun dışındaki özellikle tarım ürünlerindeki temel ihtiyaç maddelerinden ülkemize uygulanmak istenen bu manipülasyonu siz değerli halkımız ve üreticilerimiz sayesinde bugün aşmış durumdayız. Patatesimiz verimli bir şekilde topraklardan bugün çıkıyor, fiyat da makul düzeydedir, hem üreticimizi tatmin edecek hem de tüketicinin alabileceği bir düzeyde dengelenmiş bir durumdadır. Bunun için de ilçemiz ve ülkemiz adına mutluluk duyuyoruz. Tabii patateste zaman zaman hastalıklar oluyordu zaman zaman baktığımızda belediye başkanımız da tarımın içinden geliyor, hayvancılığın içinden geliyor az önce sohbet ettik, inşallah hem şeker pancarında hem de patateste bu yıl hastalık da gözükmüyor, verim de üst düzeydedir. Buna baktığımızda da inşallah hem çiftçilerimize hem üreticilerimize bol kazançlar diliyoruz. Allah yar ve yardımcıları olsun, bol kazançlar diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından patates üretim dalında tarım sektörüne verdiği katkılardan dolayı birincilik ödülü Yücel Kahveci’ye verildi. İkincilik ödülü ise İhsan Yılık ve üçüncülük ödülüne de Ayhan Kayakütedeoğlu layık görüldü.
Pancar üretimi dalında ise tarım sektörüne verdiği katkılardan dolayı Cemal Akmehmetoğlu’na birincilik ödülü, Enis Aslan’a ikincilik ödülü ve Özkan Kahvecioğlu’na da üçüncülük ödülü verildi.
Silajlık Mısır dalında da tarım sektörüne verdiği katkılardan dolayı Sebahattin Keskin’e birincilik ödülü, Önder Cabbar’a ikincilik ödülü ve İsa Mucuroğlu’na da üçüncülük ödülü verildi. Ödül töreninden sonra da Yücel Kahvecioğlu tarafından makine ile patates sökümü yapıldı. Ayrıca şenlikte katılımcılara haşlanmış patates, patatesli ekmek ve Devrekani cırık tatlısı ikram edildi.