10 Eylül 2019
Sunucu:Akvim TV
10 Eylül 2019
Safran, “Öğrencilerimiz LGS gibi sınavların stresinden kurtulacak”.



Safran, “Bugünkü mesleklerin yüzde 65’i 2030-2040 yılında olmayacak”
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, gelecek 10 yıl içinde sınav stresini ortadan kaldıracak olan tedbirleri almaya başladıklarını söyledi. Safran, ayrıca bugünkü mesleklerin yüzde 65’inin 2030-2040 yılında olmayacağını ve bunların yerine yeni mesleklerin ortaya çıkacağını kaydetti.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, 2019-2020 eğitim-öğretim yılının başlaması ve Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan 9 yeni okulun açılış törenine katılmak üzere Kastamonu’ya geldi. Merkez Ortaokulu’nda düzenlenen törende konuşan Safran, öğrencilerin kendilerini dikkatli dinlemesini isteyerek içlerinden birçok Aziz Sancar’ların çıkacağını belirtti. Öğrencilerin 10-15 yıl sonra Türkiye’nin en iyi yerlerine geleceğine inandığını söyleyen Safran, “Sizleri bakan, mühendis, doktor, hukukçu olarak göreceğim. Ben sizlerin gözlerinden bu ışıltıyı aldım. Beni mahcup etmeyeceksiniz” dedi.
“Çocuklarımızın sorgulayan, analitik düşünen düşüncelerine saygı gösterin”
Velilere seslenerek çocuklarının sorgulayan, analitik düşünen düşüncelerine saygı gösterilmesini isteyen Safran, “Biz çocuklarımızla aynı tarihte yaşıyoruz ama aynı zamanda yaşamıyoruz. Bunu tüm eğitimciler, anne babalar çok iyi bilmeli. Tarih aynı, ama zaman farklı. Bu anlamda çocuklarımızın sorgulayan, analitik düşünen düşüncelerine saygı gösterin. Bu kuşak farklı bir kuşak. Bu kuşak bizler gibi yetişmiyor. Bilgi ve bilişim teknolojilerindeki gelişmeler 21. yüzyılda ve gelecek yıllarda insanlığı hiç beklemediği, hiç tahmin etmediği ve şimdiye kadar hiç görmediği bir takım gelişmelerle, sürprizlerle karşı karşıya bırakacak. Biz geleceği düşünüyoruz” diye konuştu.
“Bugünkü mesleklerin yüzde 65'i 2030-2040 yılında olmayacak”
Bugünkü mesleklerin yüzde 65’inin 2030-2040 yılında olmayacağına dikkat çeken Safran, “Bunların yerine yeni meslekler ortaya çıkacak. Buna göre kendimizi yetiştirmemiz, buna göre kendimizi ayarlamamız ve buna göre Türkiye'nin gelecek tasarımını yapmamız lazım. Özellikle milli eğitim sisteminin vizyonu sadece ülkenin bulunduğu coğrafya değil, bu coğrafyanın dışında da var olma stratejisini geliştirmektir. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak olaya böyle bakıyoruz” şeklinde konuştu. “Türkiye’nin en ücra köşesinde dahi hiçbir çiçeğin kendi kendine açıp solmasına müsaade etmeyeceğiz”
Türkiye’nin dağlarında, ovalarında, kırlarında, sahillerinde en ücra köşelerinde hiçbir çiçeğin kendi kendine açıp solmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Safran, “Türkiye'nin her yerini öğretmenlerle donattık. Türkiye'nin dağlarında, ovalarında, kırlarında, sahillerinde en ücra köşelerinde hiçbir çiçeğin kendi kendine açıp solmasına müsaade etmeyeceğiz demiştik. Kastamonu'nun hiçbir köyünde hiçbir kırsalında öğretmensiz köy kalmadı. Sadece bu yıl 515 öğretmen tayin ettik” ifadelerini kullandı.
“Tablet ve bilgisayar size hakim olmasın”
Kastamonu’nun eğitimle ilgili ihtiyaçları için elinden gelen gayreti göstereceğine işaret eden Safran, şöyle konuştu: “Tablet, telefon, bilgisayar tutkunu öğrenciler sizlere sesleniyorum. Bu zihin istilacılarının savunmasız avları olmayın. Tablet ve bilgisayar size hakim olmasın. Tablet ve bilgisayara siz hakim olursanız ancak faydalı olabilir ama onlar size hakim olursa biliniz ki zihin avcılarının kurbanısınız. Bunu çok iyi bilmenizi istiyorum. Okul zamanında özellikle telefonları okula getirmemeye çalışın. Bu sizlerin çok zamanını alıyor. Bu konuyla ilgili bizler de çalışıyoruz. Bizlere öğretmenlerinize yardımcı olun”
“Öğrencilerimiz LGS gibi sınavların stresinden kurtulacak”
Sevgi ve şefkatin eğitimdeki önemine dikkat çeken Safran, şunları kaydetti: “Gelecek 10 yıl içinde sınav stresini ortadan kaldıracak olan tedbirleri almaya çalışıyoruz." diyen Safran, "İnşallah bundan sonra öğrencilerimiz LGS gibi sınavların stresinden kurtulacak rahat bir eğitim hayatı sürdürecek. Bu ilk bakışta çok zor görünüyor ama inşallah bunu Türkiye olarak hep birlikte başaracağız”
Vali Yaşar Karadeniz ise, öğrencilerin toplum için daha hazırlıklı olmaları için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
“282 milyon TL maliyetinde 496 derslikli 43 okul ve kurum binasının yapımına başladık”
Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu da, “2 yıl önce 16 Temmuz 2017’de Bakanlığımız tarafından deprem testi sonuçlarına göre yıkım karan alınan eğitim kurumlarımız ilimize bildirilmiştir. Bu kapsamda; Merkez ilçede toplam 184 derslikli 12 okul binası, Araç ilçemizde toplam 82 derslikli 6 okul binası, Tosya ilçemizde toplam 53 derslikli 5 okul binası olmak üzere; il genelinde toplam 23 okul, 14 adet pansiyon, lojman ve halk eğitim binasının yıkım kararı alınmış ve bu okulların yıkımı 2018 yılı içinde gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında gelen yıkım kararı sonrası 2018 ve 2019 yılları yatırım programına 282 milyon TL maliyetinde 496 derslikli 43 okul ve kurum binanı yapılması planlanmıştır. Yapılan planlama kapsamında 2018-2019 eğitim öğretim yılında toplamda 36 derslikli 4 eğitim binası hizmete açılmıştır. Bugün ise 2019-2020 eğitim öğretim yılı için toplam 57 milyon TL maliyetinde toplam 136 derslikli 9 eğitim binasının yapımı tamamlanmıştır. Ayrıca 2019 yılı sonuna kadar toplam 84 derslikli 5 okulu daha tamamlamayı hedefliyoruz. Bunların yanında ilk başta ifade ettiğim planlama doğrultusunda yapımı devam eden 10 okul binası da 2020 yılı içinde tamamlanmış olacaktır. Yapımı tamamlanan ve devam eden eğitim yatırımlarımızın yanı sıra Bakanlığımız tarafından programa alınmış olan toplam 188 derslikli 21 okul binasının yapımı için projelerimizin bir kısmı tamamlanmış, bir kısmıyla ilgili de proje çalışmaları devam etmektedir” dedi.
Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi ve şiirler okundu. Öğrencilerin oluşturduğu koronun söylediği şarkılar davetliler tarafından beğeni topladı.
Merkez Ortaokulu ile birlikte Kastamonu’da inşaatı tamamlanan 9 okulun toplu açılışının ardından Merkez Ortaokulu gezildi.