13 Kasım 2018
Sunucu:Akvim TV
13 Kasım 2018
Eski TBMM ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç



Eski TBMM ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç
1. Milletlerarası Türkiye –Özbekistan Münasebetleri Sempozyumu Kastamonu’da gerçekleşti
Eski TBMM ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:
“Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeyiz”
Kastamonu’da 1. Milletlerarası Türkiye –Özbekistan Münasebetleri Sempozyumu gerçekleşti. Programa katılan Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldı. Sempozyumda konuşan Bülent Arınç, Özbekistan ile ilişkilerin üst seviyede olduğunu ifade etti.
Sempozyuma Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, Özbekistan Mili Üniversitesi Rektör Vekili Abduvokhab Umarov, Özbekistan Emir Temur Vakfı Başkanı Hurşid Fayziev Turgunovich ve çok sayıda davetli katıldı.
Kastamonu Üniversitesi Bilge Han Bilgili Kütüphanesinde düzenlenen sempozyumda konuşan 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Özbekistan ile ilişkilerin daha üst seviyede olduğunu ifade etti. Arınç, “Bizim Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan gitti. Başbakanlık seviyesinde gidiş-gelişler oldu. Türk Hava Yolları’da Semerkant’a, Taşkent’e seferler koydu. Ve şu anda en üst düzeyde bir ilişki içindeyiz. İslam medeniyetinin ilk kuruluş yıllarının örnekleri oralardadır. Yani İmam Buhari Hazretlerini bilmeyeniniz yoktur. Emir Timur itiraf edeyim ben Özbekistan seyahatimde iki tane yanlışımı tahsis etme imkanı buldum. Birisi Emir Timur veya demir. Biz ona çok kızıyorduk bir Türk olarak o da Türk ama gelmiş Yıldırım Bayezid’i mağlup etmiş 1402’de Ankara Savaşında. Sen misin bizi mağlup eden sen üstelik Emir Timur felan değilsin Timurlenk’sin yani Topal Timur’sun haşa. Emir Timur’un medeniyetini görmek isteyen Özbekistan’a gitsin. Bizi yenmiş olabilir. Biz de yenilmeseydik. Gelmişler birbirlerine mektuplar yazmışlar. Yıldırım Bayezid’in mektuplarını duydum başımı öne eğdim” dedi.
“BAĞIMSIZLIĞINI İLAN EDEN ÖZBEKİSTAN’I İLK TANIYAN ÜLKE BİZİZ”
1991 yılında bağımsızlığını ilan Özbekistan’ı tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirten Arınç, “Bir tek övüncümüz var 1991’de, bağımsızlığını ilan eden Özbekistan’ı ilk tanıyan ülke biziz. Buda büyük bir şereftir. Geçmiş dış politikamızda büyük yanlışlar işlediğimizi de biliyoruz. Cezayir’in bağımsızlığını kabul etmeyen ama İsrail’in bağımsızlığını da ilk kabul eden ülke ayıbını yıllarca taşımıştık. Bugün çok hızlı bir şekilde ilişkilerimiz gelişiyor. Orada medeniyetimizin tarihi açıdan aynı coğrafyadan geliyoruz” şeklinde konuştu.
“ANADOLU’NUN EN GÜZEL ŞEHİRLERİNDEN BİRİSİDİR”
Anadolu’nun en güzel şehirlerden birinin Kastamonu olduğunu söyleyen Arınç, “İnebolu’sundan Abana’sına bu bölgeye kadar Şerife Bacılarımızdan bütün kahramanlarımıza milli mücadelede belki de harekat noktasında atlı-atsız kahramanlarıyla birlikte Kastamonu’dur. Anadolu’nun en güzel şehirlerinden birisidir. Yolları gayet iyi olduğu için eskiden ulaşım sorunu vardır. İstanbul’a işleyen havaalanımız var. Kastamonu örnek şehirlerimizden biridir. Kastamonu Üniversitesinin bu sempozyumu da ev sahipliği yapması sizin açınızdan daha iyidir” ifadelerini kullandı.
“ŞEYH ŞABAN-I VELİ SEMPOZYUMU’NU DA ÖZBEKİSTAN’DA YAPMA HEDEFİMİZ VAR”
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın; Özbekistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin son 2 yılda geliştiğini ifade ederek; “Bizde Özbekistan’daki irtibatı başlattık. Çalışmalarımızı başlattık. Mart ayında bir ortak müfredat çalıştayı yaptık. Bugünde bir sempozyum gerçekleştiriyoruz. 2’ncisi de Taşkent’te yapacağız. Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu’nu da Özbekistan’da yapma hedefimiz var. Özbekistan gelen gençlerimiz, Mekke’de, Medine’de Resulullah’a komşu yaşayan 30 bin tane kardeşiniz var. Bunların tamamı Afgan mücahitlerin çocukları. Ama bunlar vatansız olduğu için mesut değiller. Vatanınızın, devletinizin, bayrağınızın kıymetini bilin” ifadelerini kullandı.
“TÜRK DÜNYASI ÜLKELERİ İLE MÜNASEBETLERİMİZ HIZLA DEVAM EDİYOR”
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, üniversitenin Türk Dünyası ile ilgili ciddi faaliyetlerde bulunduğunu söyleyerek; “Kadim bir şehir Kastamonu. Varlığı milattan önceye kadar ilerliyor. Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edildi. Bizim için büyük bir onur kaynağıydı. Bu kapsamda başta Cumhurbaşkanımıza ve Kültür Bakanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Açılış törenimizde çok güzel olmuştu. Bu vesileyle Türk Dünyası ülkeleri ile münasebetlerimiz hızla devam ediyor. Kırgızistan’ın Narın kentine çok güzel bir proje hazırladık. Onu da önümüzdeki günlerde yapmaya başlayacağız. Çok değişik ülkelerde birbirimizle münasebetleri arttırmak için hem yerel yönetimler olarak, hem siyaset olarak bunları benimsiyoruz. Eminim ki çok güzel çalışmalar olacak. Hem kültürel alanda hem de ticaret alanında faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz sürece Türk Dünyası’nın belirginliği dünyada etkin bir hale gelecektir” dedi.
Özbekistan Emir Temur Vakfı Başkanı Hurşid Fayziev Turgunovich, Türk devletleri arasında gelişmeler olduğunu söyleyerek; “Son zamanlarda gelişmeler 2 ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağladı. Kastamonu Üniversitesi arasında imzalanan protokol sayesinde çok güzel çalışmalar yaptık. Üniversitemiz ile Kastamonu Üniversite arasında imzalanan protokol sayesinde daha da güzel çalışmalar olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç’a hediye takdim etti.
.