17 Mart 2020
Sunucu:Akvim TV
17 Mart 2020
Berat SATIOĞLU Kastamonu Şubesi Başkanı BASIN AÇIKLAMASI 81 İlden 81 Gençle Çanakkale Türküsü Projesi 17 Mart 2020



Berat SATIOĞLU Kastamonu Şubesi Başkanı BASIN AÇIKLAMASI 81 İlden 81 Gençle Çanakkale Türküsü Projesi 17 Mart 2020
Bugün, çalışmalarını tamamladığımız “81 İlden 81 Gençle Çanakkale Türküsü Projesi”ni Türkiye kamuoyuyla paylaşmak için sizlerle bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Hoş geldiniz, şeref verdiniz!
Çanakkale Savaşı, Anadolu topraklarının kurtuluşu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda kilit öneme sahip, kadınıyla erkeğiyle, gencisiyle yaşlısıyla topyekun bir mücadele vererek kazandığımız dünya harp tarihine geçen çok önemli bir olaydır.
Sebep sonuç ilişkisinin yanı sıra, bu savaşın geri planında bir çok hüzünlü öykü yatmaktadır.
Bu hüzünlü öykülere kaynaklık eden illerimizden biri de Kastamonu’dur. Bu olayların yaşanmasıyla Kastamonu’dan bir türkü doğmuştur ve Aşık İhsan Ozanoğlu tarafından halk müziği arşivlerimize kazandırılmıştır: “ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ”
…………………………………. Çanakkale içinde aynalı çarşı ………………………
…………………………………. Ana ben gidiyom düşmana karşı …………………
Dizeleriyle başlayan ve aradan geçen 105 yıla rağmen “Çanakkale” deyince hepimiz bu ezgiyi hatırlıyoruz ve yüreğimizin derinliklerinde değişik duygular hissediyoruz. Ankara’da yaşayan kurumsal iletişimci kardeşimiz Yusuf Çelik, bir gün derneğimizi ziyaretinde 81 ilden 81 sesin bir koroda buluşturularak Çanakkale türküsünün okunmasıyla ilgili proje düşüncesinin olduğunu ifade etti ve detaylarını anlattı. Çanakkale Savaşı gazileri ve şehitleriyle ilgili üstlendiği tarihi misyon gereği böyle bir projeyi yapmanın Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğine çok yakışacağını söyledi. Bu görüşmeden sonra, Kastamonu Şube Başkanlığı olarak birlik beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan şu günlerde, milli kültür hizmeti olarak projeyi yapmaya karar verdik ve vakit geçirmeden çalışmalara başladık. İlk olarak Kastamonu Valiliği ile görüştük ve “81 İlden 81 Gençle Çanakkale Türküsü Projesi”ni sunduk. Daha sonra, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kentimizde üniversite okuyan 81 genci bir araya getirerek bize teknik destek sağladı. Çocuklarımız önce türkünün seslendirmesini yaptılar, ardından da Kastamonu’nun çeşitli noktalarında klibini çektik.
Projenin logosundaki “81” sonsuzluğu ve Türkiye’nin birliğini simgeliyor
Projenin logosunda yer alan “81”deki “8” sonsuzluğu, “1” ise ülkemizin milli birliğini simgeliyor. Bir asır önce Çanakkale ruhuyla sahada bir araya gelip canları pahasına bu mücadeleyi vererek bizlere cennet vatanımız Türkiye’yi emanet eden atalarımızın torunları aynı ruhla bir araya gelerek Çanakkale türküsü için aynı mikrofonda buluştu. Bu ruh, Türkiye’nin bağımsızlığının teminatıdır. Atalarımız dünümüz, gençlerimiz ise bugünümüz ve geleceğimizdir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, projemizin hayata geçmesinde emeği geçen başta Kastamonu Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz olmak üzere Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Reşat Arsak’a teşekkür ediyorum. Tıpkı 105 yıl önce olduğu gibi bugün de Edirne’den Kars’a, Kastamonu’dan Çanakkale’ye, Antalya’dan Nevşehir’e, Diyarbakır’dan Trabzon’a “Çanakkale ruhu”yla bir ve beraberiz.
Saygılarımı sunuyorum.